sâmbătă, 30 septembrie 2017

Taranus Cacantandus

Cu totii stim ca interpretii de muzica populara sunt handicapati. Crescuti la tara, cu pamant intre dinti si invidia in suflet, si-au spalat mamaliga dintre dinti si au inceput sa-si miorlaie matele la microfon. Versuri de copii de clasa a 5-a, aceleasi negativ, putin lalait sau mai nelalait, ca nu diferentiezi un slagar de altul, versuri de petrecere, joc si voie buna. 

Problema nu e asta. Sincer, nu ma intereseaza. Ma doare fix in cot de ei. Sa miorlaie. Sa le asculte boraturile mosii comunisti si analfabeti. Problema e alta.

Se cred oameni de cultura.

Intaratati si alimentati ca un porc de latura laudaroseniilor consatenilor, astia devin staroste in adunarile din sat de pe pusta, cand asteapta oamenii ciurda, sau in bufeturile pisate de comunisti analfabeti. 

Incep sa se creada sefi.

Sa vezi cum ruleaza astia cu pantalonii chinezesti sparti intre picioare si-n slapi, asa, superior, pe langa cei din jur, zici ca inoata ca orca intre ei, cautand la cine sa dea sfaturi.

Nici cu asta nu e inca problema.

Dar ajung si la oras.

Efectele sunt negative. Taranoii, in loc sa fie vanturati din mijlocul gloatei, sunt tolerati si acceptati. Ba chiar, capatand statut de vataf, oameni chiar inteligenti incep inconstient sa abordeze situatia ca sfatuiti si dirijati. De-aia am avut specimene ca Irina Loghin in Camera Deputatilor, intre doua cantece de 10 lei la copii de clasa a 8-a si dat sfaturi la femei cum sa scape de riduri, tinea mortis sa contribuie la legislatia Romaniei. 

Si acum il avem pe handicapatul zilei, un cioban venit de sub rapa Muresului, ajuns la oras, carele si-a scos dintii placati cu amalgam si si-a pus de portelan, sa dea bine pe sticla cand horeste intre 3 pensionari sparti, imbracati toti in ie de la piata de rusi. Ia uite la el cum incearca sa ne dea sfaturi cum ar trebui facuta treaba, putin cu nasul piscat ca nimeni nu i-a cerut parafa de inspector in ale horitului. Uite cum intelege el legea, democratia, tara in care traim, ca daca o alta vaca cantareata isi face scoala de balegat folclor, el nu da cu bota, doar intreaba (nu pe ea, desigur, ca pe pagina proprie de facebook, un fel de scrisoare deschisa) ca ce acreditari are specializarea aia. Vorbesc serios, astea sunt cuvintele lui: acreditare si specializare. La o pula mea de scoala privata. Sau curs privat, sau asociatie sau club sau ce pizda masii o fi aia. 

Buna dimineata, ioi, nu mai suntem in comunism? Cand i-am scris ca sigur nu are nevoie de parafa domnului inspector taran ciobanoiul mi-a dat ban. Nu poate sa ii strice imaginea un fiestecine, asa, chiar pe facebook, a idiotului de la sat purtator de adevar si cultura. 

Apropos, numele lui e Taran. Asta poate ca suna a ceva clopotei folclorici. Asta e textul, daca nu se vede din poza, si daca da, atunci recititi-l:
M-a uitam pe FB și am găsit un anunț interesant, cred ca mai mult pentru instituțiile școlare. Din câte știu, ai nevoie de acreditări pentru anumite speclizari. Oare asta are ?
M-a întreb și eu... da' n-am dat cu paru'
Deci nici nu are rost de explicat la compozitorul de cultura si scriitorul de versuri ca nu stie limba romana dupa 40 de ani de trait in Romania. Probabil un concitadin maghiar din Targu Mures o stie mai bine, ca tot veni vorba de taranul roman plin de sintamante patriotice. 

Revine in comentarii si cu o scuza datorita infierbantarii sale de parinte grijuliu, dar, totodata, la cererea publicului, si cu o definitie explicativa, din vasta sa stiinta, a ceea ce inseamna scoala intr-o tara democratica si (teoretic) cu economie de piata libera:
Ioan Cristian Taran ii bun....eu stiu ca atunci cand spui SCOALA, ii vorba de specialisti, persoane cu studii in domeniu, acreditari, etc. M-am mirat cand am vazut, asa din calitate de parinte. Ma rog...ii optiunea fiecarui parinte . Succes !!!
Si acum sa prezentam si niste mici raspunsuri timide, ale unor oameni din aceasi caruta, si stropiti de acelasi pisat de cal, hotarati ca omul lor din sat e mai bun, si ca asta e modelul de urmat si de sprijinit, in aceasta lupta virtuala de taranoi invidiosi:

Adrian Decean Cei care predau....sper sa fie absolventi de Conservator.....cel putin!
Adrian Decean Nu ma refeream strict la conditia de studii academice, ci la faptul ca , cu totii observam ca, cei care suntem fini observatori, toti se pricep ,,la toate" si,,se predau de toate" , de aceea ar trebui ca acest folclor si mestesuguri populare sa fie pastrate si transmise de oameni de buna credinta si profesionisti !

Ioana Socaciu ioii draga lume ma strecor si eu printre voi in acest subiect nu vreau polemici doar imi spun parerea desi nu conteaza asta...:))) oameni buni una e sa fi amator si alta e sa faci muzica dar muzica din cap pana in picioare sa stii sa cunosti sa fi pentru sa ai un stiudiu minim...🎼🎵🎹 Adrian Decean stie la ce ma refer...;) toti vor sa apara copiii lor pe sticla in ziua de azi nu conteaza cum si in ce fel..nu vreau sa supar pe nimeni nu rad de nimeni dar atat zic generatiile cam de cativa ani incoace sunt dezastru la educatie daca le mai oferim si asa zisele "servicii muzicale " fie ele si gratis ii omoram cu zile si stiu ce zic conteaza la un copil un minim de studii muzicale un minim de teorie e foarte importanta pornirea una e sa fi dascal si alta e sa fi interpret solist etc...nimic nu e gratis totul presupune munca talent la unii mai mult sau mai putin studiu zile saptamani ani intregi si o tehnica buna :) apoi etape festivaluri etc oameni buni muzica sau canto sau fie cum vreti.voi nu prep doar clipuri live uri sau inregistrari in studio :) invatati va copiii sa munceasca pt a fi sus si pt a se mentine acolo nu i stricati mai tare decat sistemul vrea :)) ne miram ca iasa manelisti afoni fara ureche muzicala peste ani si apar la TV mancandu ne rusinea dupa ei...vedem ca au prestatii la nunti si la spectacole citind versurile pe telefon ca na e era tehnologiei..

:))) asa ca dragii mei daca tot vreti ca sa ne duca muzica peste hotare cu mandrie copiii nostrii nu i stricati de mici apeland la servicii doar de dragu prietenilor cunostintelor doar ajutandu i sa si dezvolte vocatia sau afacerea ;) apelati la oameni cu stil tehnica si cunostiinte muzica nu se face dupa ureche. Sper ca nu e cu suparare pt nimeni :) e parere mea mi o asum si sustin de altfel ;) o zi faina cu soare in suflet!
 Nota: primul comment nu e trolling, e chiar pe bune. Al doilea o sa va scada 2 puncte din IQ dupa ce-l cititi. 

Acum sa facem un exercitiu de imaginatie. Ganditi-va ca unul din asta, intelectualitatea de la sat, ocupa o functie administrativa. Prin institutii ale statului. Ganditi-va putin care este nivelul lui de intelegere a unei tari civilizate si libere, si ce inseamna pentru el termeni ca democratie, capitalism, libertate, spirit civil. Ganditi-va ca mergeti cu o cerere la el, a) o aprobare pentru un put b) inregistrare pentru adoptare copii c) permis pentru construit d) afacere fonduri europene e) infiintare firma. Si primiti inapoi nu raspunsuri, ci intrebari gen da de ce? da pana unde? dar cine sunteti dumneavoastra? da ce specializari aveti? da ce acreditari? da ce studii aveti? da il cunoasteti cumva pe sefu de cereti asta? da de ce vreti sa faceti asta? Va credeti mai smecher decat restul lumii?

Acum ganditi-va ca unul ca asta poate ajunge deputat doar pentru ca canta. Asa, ca insista el, ca Irina Loghin. Ce legi poate sa gandeasca si sa aprobe.

Sper sa nu se inteleaga din articol ca o sustin pe vaca aia analfabeta cu scoala ei de cantat cu tot. Dar sper sa se inteleaga de ce e foarte important sa tinem prostul la locul lui si taranul la grajdul sau.  

In incheiere, va las cu dedicatie sa imi luati mortii la pula toti manelistii afoni fara gusturi muzicale ce sunteti. In timp ce va mangaiati urechea cu asemenea acorduri fine, uitati-va la fata lui. Uitati-va la mecla aia de taran scos cu sapa din pizda lui muma-sa pe ogor in timp ce praseau. E aceeasi satisfactie si multumire de sine atat de des intalnita pe la tara. Il tineti minte pe preotul Pomohaci, violatorul homo al satului? E aceeasi mecla. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu